VÍZSZERELŐ-GÁZSZERELŐ-FŰTÉSSZERELŐ-VILLANYSZERELŐ- BUDAPEST

Épületgépészeti szakmunkák, lakásfelújítás               Property maintenance - Home renovation

Biztonság

MI A SZÉNMONOXID?


A szénmonoxid színtelen, szagtalan mérgező gáz, ami a földgáz nem tökéletes égése során keletkezik. Tökéletlen égés oxigénhiányos állapotban történik. A nem tökéletesen működő kéménynél illetve gázkészüléknél az égéstermék visszaáramolhat a légtérbe és mivel szagtalan észrevétlenül mérgezést okozhat!!! Szénmonoxid jelenlétére gyanakodhatunk, ha fejfájást, szédülést, hányingert, fáradékonyságot tapasztalunk magunkon. Azonnal szellőztessünk ki, vagy menjünk ki a szabadba és hívjunk gázszerelőt!!! Az újabb, korszerűbb gázkészülékek égéstermék-visszaáramlás jelzővel vannak felszerelve. Ha a készülék visszaáramlást érzékel, a kazán leáll.  

A gázkészülék (kazán, konvektor, vízmelegítő, tűzhely, sütő stb.) KARBANTARTÁS FONTOSSÁGÁT NEM LEHET ELÉGSZER HANGSÚLYOZNI!!!

 

ZÁRT ÉGÉSTERŰ KAZÁN - a biztonságos, meleg otthon záloga

Az utóbbi tíz évben egyre elterjedtebbé váltak a lakások, családi házak fűtésére, melegvíz előállítására a gáztüzelésű falikazánok, másnéven "cirkók". Nem csoda, hiszen számos előnyük van más tüzelési megoldásokkal szemben. Az új technikai követelményeknek megfelelően évről évre újabb, energiatakarékosabb, biztonságosabb berendezések kerülnek a piacra.

Nyílt és zárt égéstér

Az égésétől függően nyílt égésterű (természetes huzattal működő) és zárt égésterű (mesterséges szellőzésű) kazánokat különböztetünk meg. A zárt égésterű kazánok előnyei: jobb hatásfok, stabil égés, minimális légfelesleg igény. A nyílt égésterű kazánok közvetlenül az épületből (helységből) veszik fel az égéshez szükséges levegőt. Zárt égéstér esetén a kazán az égéshez szükséges levegőt nem a lakótérből, hanem külön rendszeren keresztül a szabadból nyeri. Biztonságos üzemeltetésükhöz elengedhetetlen a tökéletes tömörséggel szerelt speciális kéményrendszer. A keletkező égéstermék elszállítását és az égéshez szükséges levegő beszívását tehát mesterséges úton egy speciális rendszer (a készülék ventillátora) biztostíja.

Biztonságosabb működés

Az égéshez levegőre van szükség és a tökéletes égés során széndioxid keletkezik. Fontos hangsúlyozni, hogy az égésnek tökéletesnek kell lennie. Ha nem áll rendelkezésre elegendő levegő a tökéletes égéshez, akkor tökéletlen égés megy végbe, melynek során az egyébként nem mérgező széndioxid helyett szénmonoxid keletkezik, ami halálosan mérgező. A mai jól záródó ajtókon és ablakokon keresztül nem jut be levegő a lakásba, ami energiatakarékosság szempontjából hasznos dolog. Ám ha a nyílt égésterű kazánunk fokozatosan elfogyasztja a lakás oxigénjét, elkezdődhet a tökéletlen égés, a szénmonoxid termelődése. Ha a kémény rossz állapota miatt visszaáramlik a lakásba a szénmonoxid, halálos veszélynek vagyunk kitéve. Ugyanez fordulhat elő, ha a konyhai szagelszívó visszaszívja ezt a gázt. Mindez azonban csak a nyílt égésterű kazánoknál fordulhat elő!!! Zárt égésterűeknél - még ha tökéletlen lenne is az égés - akkor sem juthat szénmonoxid a lakásba.

A zárt égésterű kazánok előnyei tehát:

  • biztonságosabbak, mert az égéshez szükséges levegőt ventillátor biztosítja, nem juthat szénmonoxid a lakásba;
  • energiatakarékosabbak, mert jobb hatásfokkal működnek.

 

VESZÉLYES RÉGI VILLANYVEZETÉKEK

Budapesten a régi épületek falaiban szinte életveszélyes vezetékek rejtőznek. Nem érdemes ezeknek a cseréjével várni egy lakásfelújításig! Ezek a hálózatok nem a mai XXI. századi gépesítettségre voltak anno tervezve. Ma már egy háztartásban több TV, elektronikai berendezés, mosó- és mosogatógép, háztartási gép működik akár egyszerre is, a régi vezetékek nem sokáig bírják a terhelést, a tűzveszély fokozott!

 

Épületgépészeti szakmunkákkal - vízszerelő, gázszerelő, villanyszerelő, fűtésszerelő - lakásfelújítással, rezsiköltséggel, karbantartásokkal kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal!

tel: + 36 30 451 5364

e-mail: aquabestbudapest@gmail.com